Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


Turkmenistan – myyttien maa!  13.–21.04.2019.  Hinta 2245,-
Keski-Aasian keskellä uinuu pieni, mutta hyvin vanha ja kaunis maa. Toteutuu - viimeinen hetki päästä mukaan

Turkmenistan on melko tuntematon, mutta mielenkiintoinen vierailukohde. Maan entinen presidentti rakennutti pääkaupungin täyteen mahtavia palatseja, marmoritaloja, monumentteja, kultapatsaita – koko kaupunki on arkkitehtuurisesti upea ilmestys. Turkmeenit ovat erityisen ylpeitä maastaan ja identiteetistään. Matkalla pääsemme tutustumaan muinaisiin mystiikkaa tihkuviin perinteisiin.

Näemme matkalla useampia Silkkitien karavaanikaupunkeja sekä tutustumme tietysti Silkkitien muinaiseen Merviin, Khorezm-dynastian historialliseen Kunya-Urgenchiin sekä turkkilaisen kansan perinteisiin. Matkan yksi erikoisista kohokohdista on Turkmenistanin erikoisin nähtävyys: Derwazan ikuisesti palava kraatteri, joka on toiselta nimeltään helvetin portti. 70 metriä leveä, tulesta loimuava reikä maassa on todellinen luonnonihme.

Vaikuttavampia ilmestyksiä eläinrintamalla on Turkmenistanin ”kansallistunnus”, eli itämäinen ahaltekinhevonen, joka näyttää siltä, kuin se olisi kastettu kullanväriseen maaliin. Aitoja yksilöitä on maailmassa enää 3 500 hevosta.


1. päivä Lento Suomesta Keski-Aasian sydämeen
Kokoonnumme Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lento Helsinki-Istanbul klo 19.00 –  22.25. Jatkoyhteys Turkmenistanin pääkaupunkiin Ashgabatiin klo 01.20.

2. päivä Ashgabat – valkoisen marmorin pääkaupunki (A, L)
Saapuminen Ashgabatin kansainväliselle lentokentälle. Perillä olemme klo 06.50, jossa ryhmää on vastassa kuljettaja busseineen. Majoittuminen seuraavat 3 yötä Grand Turkmen 4*- hotellissa (paikallinen taso), joka sijaitsee Ashgabadin keskustassa.

Lounaan jälkeen opastettu kierros mahtipontisessa Turkmenistanin pääkaupungissa, jossa kultauksia ja valkoista marmoria ei ole säästelty. Moderni kaupunki, joka on rakennettu öljyvaroilla, antaa ylellisen vaurauden tunteen ja on hämmentävän epärealistinen täydellisyydessään. Illalla on vapaata aikaa.

3. päivä Entinen keisarillinen Nisan kaupunki (A, L)
Aamiainen hotellilla. Ajo muinaiseen Parthialaiseen kaupunkiin Nisaan. Linnoitus on nostettu UNESCO:n maailmanperintäluetteloon vuonna 2007. Nisan kuvaillaan olevan yksi parthiailaisten ensimmäisiä pääkaupunkeja.

Ennen paluuta Ashgabatiin käymme Turkmenbashi Ruhy moskeijassa. Lounaaksi palaamme Ashgabatiin, jossa tutustumiskierros. Majoitus tutussa hotelissa.

4. päivä Lentoretki muinaiseen Merviin UNESCO:n maailmanperintökohteeseen (A, L)
Aamiainen hotellilla. Siirtyminen Ashgabatin kotimaan lentojen kentälle, josta aamulento Maryyn.

Maryssa jatketaan vielä hetki matkaa autolla tutkimaan Mervin muinaista kaupunkia. Tämä ”Maailman kuningatar” oli yksi islamin tärkeimpiä kaupunkeja Bagdadin, Kairon ja Damaskoksen ohella. Mervin nähtävyyksiin kuuluu suurempi ja pienempi Kyz Galat, Askhabsin kompleksi, Gyaur Gala, Hoja Yusup Hamadanin kompleksi, sulttaani Sanjarin masoleumi ja Muhamed Ibn Zeidin masoleumi.
Kierroksen jälkeen siirrytään takaisin Maryn lentokentälle ja lennetään takaisin Ashgabatiin. Yöpyminen hotellissa.

5. päivä Ashgabat – Derwaza (A, L, I) 
Aamiainen hotellilla, jonka jälkeen aamupäivä on vapaata ohjelmaa. Iltapäivällä lähdemme ajamaan kohti Derwazan palavaa kaasukraatteria, joka tunnetaan myös nimellä Helvetin Portti. Yhden tarinan mukaan vuonna 1971 Neuvostoliitto teki alueella kaivauksia öljyn toivossa. Kaivauksilta kuitenkin löytyi maakaasua, jonka löytymisen seurauksena maa porausalustan alta sortui ja jätti jälkeensä 70 metriä syvän kraatterin. Välttääkseen myrkyllisen kaasun ulospurkautuminen päätettiin, että paras ratkaisu olisi sytyttää kaasu palamaan ja antaa sen palaa loppuun. Geologit arvelivat, että palaminen tulisi päätökseen muutamassa päivässä. Toisin kuitenkin kävi ja kraatteri palaa yhä tänäkin päivänä.

Matkalla kraatterille teemme pysähdyksen aavikon pienessä Erbentin kylässä. Ennen iltapuulle siirtymistä nautimme BBQ -illallisen kaasukraatterin lomassa. Yöpyminen teltoissa (1-2 hengen). Telttamajoitukseen kuuluu: patja, makuupussi ja tyyny.

6. päivä Derwaza – Kunya-Urgench – Dashoguz (A, L, I)
Aamusta saamme nauttia piknik-tyylisen aamiaisen kaasukraatterilla. Nautittuamme aamiaisen lähdemme ajamaan kohti Kunya-Urgenchia, joka on yksi Unesco maailmanperintökohde.

Kunya-Urgenchsissa pääsemme näkemään Caravansarayn portin, joka oli aikanaan Silkkitien yksi kauppa- ja lepopaikka. Aikoinaan mahtoi olla aikamoinen kokemus nähdä portti pitkän aavikkomatkan jälkeen.

Käymme myös Mamun Minaretissa, II Arslan Mauseloumilla, Sultaani Tekeshin mausoleumissa, Horezm akatemiassa, Kultin Timur Minaretissa ja Turabek Hanum Mausoleumissa. Tämän jälkeen ajamme Dashoguzin kaupunkiin, jossa yöpyminen hotellilla.

7. päivä Dashoguz – Ashgabat – Kowata – Gokdepe – Ashgabat (A, L, I)
Aamiainen hotellilla, josta suuntaamme Dashoguzin lentokentälle ja otamme aamulennon Ashgabatiin. Saavuttuamme Ashgabatiin, otamme määränpääksi Nokhurin vuoristokylän (2 tunnin ajomatka). Kylän asukkaat kuuluvat nokhur-heimoon, jotka ovat säilyttäneet omaperäisen kulttuurin, arkkitehtuurin sekä käsityön.

Ennen Ahaltekin hevosfarmilla vierailua poikkeamme katsomaan Geok-Tepeenin linnoitusta. Vuonna 1880 Geok-Tepeen hyökkäsi 6 000 venäläistä 25 000 turkmeenisotilasta vastaan, 23 päivän piiritysten jälkeen venäläiset olivat onnistuneet tuhoamaan muurin ja valloittaa linnoituksen.

Ennen paluuta Ashgabatiin tutustumme Turkmenistanin ”kansallistunnukseen” eli ahaltekinhevoseen. Tämä itämainen ja ehkä maailman vanhin täysverirotu on monien mielestä maailman kaunein. Ahaltekhevosta on risteytetty vain vähän ja rodulle on olemassa ns. suljettu kantakirja, johon kuuluu noin 3 500 yksilöä ja joiden alkuperä varmistetaan DNA-kokeilla. Vain puhdasveriset yksilöt hyväksytään kantakirjaan. Illansuussa saavumme Ashgabatiin, jossa yhteinen jäähyväisillallinen paikallisten tanssijoiden esityksen tahdissa sekä kansallisasujen esittelyä musiikin säestämänä.

8. päivä Ashgabat (A) 
Vapaa-aikaa koko päivä. Vierailla voi esim. Ashgabadin kansallismuseossa. Itämaista kaupankäyntiä tarjoavat basaarit, joissa riittää ostettavaa ja ihmeteltävää.

9. päivä Kotimatka. (A)
Klo 01.30 kuljetus Ashgabadin lentoasemalle. Lento Ashgabad – Istanbul klo 04.15 – 06.30.
Jatkoyhteys Helsinkiin klo 09.00 – 11.30.


Hinta: 2245 €/hlö 2 hengen huoneessa
1 hh lisämaksu 195
Yksin matkustavan on varattava yhden hengen huone

Seuraava lähtö:
13.–21.04.2019.  Viimeinen ilmoittautumispäivä 20.1.2019!

Vastuullinen matkanjärjestäjä on yhteistyökumppanimme Traveller.
Kauttamme varatessa saat mahdollisen kanta-asiakasalennuksen (-20 euroa)
ja ennakkomaksu kauttamme 250 euroa.
A= aamiainen, L = lounas.

Ilmoittaudu alla olevalla kaavakkeella! Tervetuloa ikimuistoiselle matkalle!

 

*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.